RSS

«Jeg kommer med en gang» av Shin Kyong-Sook

19 mai

Tiden har tuslet litt av gårde igjen. Imens har jeg lest mye, men skrevet lite.

Jeg skulle lese «Lolita», «Jeg kommer med en gang» og «Dandelion Wine» til boksirkel.

«Lolita» stoppet jeg å lese når den gamle mannen giftet seg med Lolita sin mor for å være i nærheten av jentungen. Da hadde jeg fått nok. Den får være så stor klassiker den bare vil, jeg orket ikke lese mer om den gamle grisen..

«Dandelion wine» rakk jeg ikke å begynne på før den måtte leveres tilbake til biblioteket.

«Jeg kommer med en gang» var derimot fin. Jeg likte tonen i boka, selv om jeg nok likte den forrige boka hakket bedre enn denne. I denne boka får vi et tilbakeblikk på 3 studenters liv i Sør-korea under opptøyer på 80-tallet, Jeong Yun, Myong-so og Mi-ru. Vi ser også en del til Jeong Yun sin barndomskjæreste Dan og professor Yun som underviser (blant annet) de tre.

Jeg må innrømme at jeg spurte meg selv noen ganger i løpet av boka om hvorfor i all verden de valgte å bruke navnet Yun på begge to i den norske oversettelsen, når i f.eks den engelske er professoren kalt Yoon, mens jentas etternavn er Yun. Menmen.. Tilbake til boka.
Vi får høre om forholdene mellom hovedpersonene, fra skiftende synsvinkler. Iblant fikk jeg ikke med meg skiftene i forteller, og endte opp litt forvirret, til jeg kom meg på sporet igjen. Det var dog aldri noen fare for at den skulle forbli ulest.

Vi starter med å følge Jeong Yun når hun får en telefon fra Myong-so om at deres tidligere lærer, professor Yun er blitt syk, og så følger tilbakeblikket hennes til hvordan det var for da de møttes og videre hvordan det har gått frem til nå:

Myong-so og Mi-ru er bestevenner, og møter Jeong Yun i professor Yun sine timer. De blir et trekløver, og innimellom får vi noen innspill iblant fra Dan som går inn i militæret.
Vi får glimt fra hverdagene deres, med skoletimer, små leiligheter, lange måltider, en forsvunnet søster og demonstrasjoner utenfor klasserommet.

Vi får høre om hvordan de tre som var så nære med tiden gled fra hverandre. Før kunne de ringe hverandre og de andre ville umiddelbart si «Jeg kommer med en gang». Den originale tittelen betyr visst noe i retning av «Somewhere A Phone Is Ringing For Me». Det gir meg litt ulike assosiasjoner, men noe av tonen er der enda – båndet mellom nære venner og det å vokse opp med dem.

Uansett: Boka anbefales.

 
Legg igjen en kommentar

Skrevet av den 19/05/2014 i Bøker

 

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

 
%d bloggere like this: